Bemoei je met je eigen zaken!

|

Je kunt je heel druk maken over zaken waar je eigenlijk helemaal niet verantwoordelijk voor bent, maar wat levert dat je op? Hoogstens dat je je er nog meer over opwindt. Of dat je werk doet wat eigenlijk niet bij jou hoort. Als je laat gaan wat niet tot jouw invloed behoort maak je je handen vrij voor dingen die wel tot je ‘eigen zaken’ behoren.

Waarom lijken we toch steeds weer de neiging te hebben om alles wat op afkomt zo belangrijk en zo urgent te vinden dat we het zelf op willen pakken? Een probleem van een ander, werkzaamheden die niet tot jouw takenpakket behoren (maar die wel verkeerd dreigen te gaan), je druk maken om iets wat je toch niet kunt veranderen. Allemaal zaken die je erg bezig kunnen houden, maar waarvan het nog maar de vraag is of jij diegene bent die het op moet lossen.

Waar ben jij verantwoordelijk voor?
Het is daarom goed om jezelf regelmatig kritisch de vraag te stellen welke taken, werkzaamheden en ‘problemen’ tot jouw werkgebied behoren. Alles wat daarbuiten valt zijn daarmee automatisch dingen waar jij niets mee hoeft.

Laat liggen!
Signaleer je een probleem waarvoor jij niet verantwoordelijk bent? Pak het dan niet zelf op, hoe groot de verleiding ook mag zijn om je er wel mee te bemoeien! Laat de verantwoordelijk daar waar hij hoort, je hoeft niet voor alles en iedereen oplossingen te bedenken.

Pak je verantwoordelijkheid
Dit betekent overigens niet dat je helemaal niets hoeft te doen als je ziet dat iets verkeerd gaat. Het is het wel zo netjes om diegene die er wel verantwoordelijk voor is in te lichten over je ervaringen en bevindingen. Het is vervolgens helemaal aan de andere persoon om wel of niets iets met jouw opmerking te doen.

Ja, maar…
En als het toch fout gaat of niet zo loopt als jij het zou willen? Tja, alles gaat niet altijd perfect en een ander mag ook fouten maken…

Mooie (werk)dag,

Vond je dit een inspirerend artikel? Leer nog meer in deze workshop:

Vind je dit artikel interessant? Deel gerust!:

Email
Facebook
Twitter
LinkedIn