De vier meest gemaakte communicatiefouten

Wist je dat je veel tijd kunt besparen door wat kritischer te zijn op je manier van communiceren? Door beter voorbereid het gesprek in te gaan, door de juiste vragen te stellen of door juist geen vraag te stellen maar je boodschap gewoon te vertellen kun je je communicatie verbeteren. En daarmee tijd besparen. Welke tip ga jij inzetten om prettigere gesprekken te voeren?

Voorkom dat je in een van deze communicatie valkuilen stapt!

Het doel van je gesprek niet goed voorbereid hebben | Bepaal voordat je een gesprek ingaat altijd wat het doel van je gesprek is. Wat wil je bereiken? Ik zie leidinggevenden een gesprek ingaan met een vage doelstelling als ‘de medewerker moet nu echt ander gedrag laten zien’. Hoe anders is het als je hetzelfde gesprek ingaat met de doelstelling ‘Ik wil graag een verbetertraject met je starten en wel op die en die punten’?!

Wat voor gesprek je ook voert; bedenk van tevoren dus altijd wat je wilt bereiken. Een handige eyeopener; als het je zelf nog niet lukt om kort en bondig de kern te formuleren, hoe kan een ander dan begrijpen wat je wilt zeggen? Zorg er dus voor dat je voor jezelf in een paar woorden helder en duidelijk het doel van je boodschap kunt omschrijven.

Niet naar de deadline en tijdsinvestering vragen | Als iemand je vraagt iets te doen, stel dan eerst deze twee vragen voordat je een antwoord geeft, hiermee voorkom je namelijk dat je tijd tekortkomt. Je eerste vraag zou altijd kunnen zijn; ‘wanneer wil je dat het werk klaar is’. We zijn geneigd dingen zelf urgenter te vinden dan anderen. Bepaal dus niet zelf de deadline, vraag ernaar. Maak daarnaast, samen, een inschatting van de hoeveelheid tijd die de klus kost. Met beide antwoorden kun je kijken of je voldoende mogelijkheden hebt om aan de slag te gaan met de werkzaamheden.

Niet zeggen wat je wilt maar het vragen | Let er eens op hoe vaak je iets (ongemerkt) in vragende vorm verpakt terwijl je helemaal geen vraag hebt maar iets wilt zeggen. Bijvoorbeeld; ‘mag ik meer informatie over project B?’. Stel je een vraag, dan is de kans groter dat je niet krijgt wat je wilt, omdat je ruimte aan de ander overlaat om wel of niet op je vraag in te gaan. Wil je het efficiënt houden, zeg dan wat je wilt zeggen! Zoals ‘Ik heb meer informatie nodig over project B’. Meer tips om meer kracht tijdens een gesprek uit te stralen? Lees verder…

Je vraag beginnen met ‘waarom’ | Wil je een lang ‘welles-nietes’ gesprek voorkomen? Begin je vraag dan met een ander woord dan ‘waarom’. ‘Waarom’ kan, zeker in combinatie met het woordje ‘niet’, als aanvallend beschouwd worden. Bij de vraag ‘waarom heb je niet gebeld?’ is er een grote kans dat de ander automatisch in de verdediging schiet. Als dat niet het doel is van het gesprek, probeer dan eens een openvraag te stellen. ‘Je hebt niet gebeld, vertel eens?’ geeft je waarschijnlijk sneller een antwoord waar je naar op zoek bent.

Mooie (werk)dag,

Vond je dit een inspirerend artikel? Leer nog meer in deze workshop:

Vind je dit artikel interessant? Deel gerust!:

Email
Facebook
Twitter
LinkedIn