Geen tijd? Maak dan van tijdverslinders prioriteit!

Verstoringen hoeven niet altijd vervelend te zijn. Soms zijn ze een heerlijke afwisseling in je (werk)dag. Het wordt alleen anders als de tijdverslinders ervoor zorgen dat je niet meer toe komt aan die dingen die je (graag) wilt doen. Het is dus goed om jezelf af te vragen welke tijdverspilling je bij jezelf toelaat en welke niet…

Je kunt twee soorten tijdverslinders onderscheiden; interne en externe:

  • Interne tijdverslinders – Vaak zonder dat je het zelf beseft verdoe je je tijd met nutteloze dingen, zoals geboeid naar je computer kijken om te zien hoe die opstart, verdwalen op internet of het openen van post waarvan je weet dat het reclame is. Dit zijn verstoringen die je zelf veroorzaakt.
  • Externe tijdverslinders – Elke keer als je te maken hebt met ongeplande en ongewenste activiteiten waarvoor je omgeving verantwoordelijk is. Zoals collega’s die binnen lopen, een rinkelende telefoon of de zon die irritant op je beeldscherm schijnt.

Externe verleiders kosten veel tijd
Misschien verrassend, maar ik wil het nu eens niet hebben over de interne tijdverslinders maar over de verstoringen van buitenaf die ervoor kunnen zorgen dat je planning niet verloopt zoals je had verwacht. Uit onderzoek blijkt namelijk dat we gemiddeld 96 minuten per werkdag kwijt zijn aan deze externe verstoringen. Dat is 20% van je werktijd die je eigenlijk door anderen laat invullen!

Je beslist zelf wat je ermee doet
Je zou denken dat je geen enkele invloed hebt op externe verstoorders. Niets is echter minder waar! Ook al zorgt de omgeving voor een verstoring, jij beslist er altijd zelf over hoe je met deze verstoring om wilt gaan. Je kunt zelf prioriteit geven aan de verstoring; ga je er wel of niet op in. Ga je het gesprek aan met die collega die spontaan binnen wandelt, of maak je af waarmee je bezig bent en spreek je daarna af om even bij te praten?

Huiswerk
Ga de komende dagen eens na van welke externe verstoringen je veel last hebt en hoe je daar nu uit gewoonte op reageert. Kijk vervolgens eens objectief hoe je dit in de toekomst anders aan kunt pakken; wat kun je doen om van de verstoring af te komen of de verstoring de baas te worden? Moet je je grenzen beter aangeven of kun je bijvoorbeeld een verstoring bij de bron oplossen zoals opschonen van je PC als hij traag is geworden.

Mooie (werk)dag,

Vond je dit een inspirerend artikel? Leer nog meer in deze workshop:

Vind je dit artikel interessant? Deel gerust!:

Email
Facebook
Twitter
LinkedIn