Wil je minder stress? Check dan je email minder frequent!

Heb je last van stress? Denk er dan eens over om nog maar een beperkt aantal keer per dag je email te checken! Grote kans dat je al na twee weken veel minder stress ervaart en je beter voelt. Een simpele oplossing dus. Op één klein dingetje na… Want, hoe bedwing je je nieuwsgierigheid zodat je niet continue de neiging hebt om je mails lezen?

Om te beginnen; dat je je stress kunt verminderen door meer gestructureerd met je email om te gaan is natuurlijk een hoopvolle uitkomst van het Canadese onderzoek. Je kunt dus zelf iets doen om gezonder te werken. Alleen, daar zit voor ons mensen ook de moelijkheid. We moeten iets in ons gedrag veranderen. En dat is niet altijd even makkelijk! Deze vier tips helpen je daarbij.

Twee kritische vragen om je te helpen
Ook ik dook ooit volledig automatisch continue in mijn mailbox. Deze twee vragen waren voor mij echt eyeopeners om eens kritisch naar mijn eigen gedrag te kijken:

  • Wil ik wel permanent bereikbaar zijn?
  • Wat levert het mij op? Welke doelen realiseer ik er hiermee (en welke niet)?

Uhm tja… Ik kwam er achter dat heel de dag email checken mij vooral veel tijd kostte. Hierdoor hield ik amper genoeg ruimte over om de werkzaamheden die ik echt leuk vind om te doen, en die de kern van mijn werk vormen, op te pakken!

Check op momenten dat je er daadwerkelijk wat mee kunt
En dus ben ik het anders gaan doen. Ik check nu mijn mail alleen op momenten dat ik er daadwerkelijk wat mee kan doen. Dus niet meer gauw even tussendoor lezen en dan eigenlijk geen tijd hebben om de email meteen af te handelen. Waardoor ik er later nog een keer naar moet kijken.

Dat steeds tussendoor kijken zorgt er ook nog eens voor dat je steeds wordt afgeleid van waarmee je bezig bent. Doordat je telkens schakelt tussen verschillende werkzaamheden (email lezen en werk waarmee je bezig was), ben je ook nog eens onnodig veel tijd kwijt omdat je focus elke keer weg is.

Je email bepaalt je dagindeling niet, dat doe je zelf!
Daarnaast houd ik me aan de tijd die ik voor het lezen van mijn email ingeroosterd heb. Zo voorkom ik dat teveel tijd kwijt ben aan mijn mailbox. Hierdoor heb ik veel meer ruimte om veel belangrijkere en leukere werkzaamheden op te pakken. En krijg je gewoon veel email, dan kunnen deze tips je helpen om ze te verminderen!

De laatste tip…
Minder stress in je inbox begint met zelf betere emails schrijven! Hier lees je hoe je dat doet.

(p.s. wist je dat een emailje goed is voor zo’n 0,3 gram CO2 uitstoot? Minder mail is dus ook nog eens fijn voor ons milieu!).

Wil je meer tips of heb je vragen? Ik heb ook voor jou suggesties en antwoorden die je zeker verder gaan helpen. Ik hoor dus graag van je; info@zoontraining.nl!

Mooie (werk)dag,

Vond je dit een inspirerend artikel? Leer nog meer in deze workshop:

Vind je dit artikel interessant? Deel gerust!:

Email
Facebook
Twitter
LinkedIn