Zo straal je meer zelfvertrouwen uit in een gesprek!

Ben je soms onzeker, vind je het lastig om duidelijk te maken wat je wilt of heb je het idee dat je niet altijd gehoord wordt? Pas dan je woordkeuze aan! Door op een andere manier te communiceren maak je je punt wel! Ga dus aan de slag met deze makkelijk toepasbare tips die helpen je om volop zelfvertrouwen uit te stralen.

1. Gebruik tegenwoordige tijd

Ik hoor vaak mensen in de verleden tijd een verzoek doen, zoals ‘ik wilde vragen of ik een nieuwe afspraak kon maken’. Ik weet niet zo goed wat de reden is om de verleden tijd te gebruiken, handig is het in ieder geval niet! Je wilt nu iets, formuleer het dan ook zo! ‘Ik wil een nieuwe afspraak maken’. Dat komt toch veel krachtiger over?

2. Vermijd twijfeltaal

Wil je helder je boodschap brengen, voorkom dan twijfeltaal. Onder twijfeltaal vallen woorden zoals; in principe, eigenlijk, een beetje, eventueel, ik denk het wel, meestal, misschien en eventueel. Woorden waarmee je een slag om de arm houdt en dus voor onduidelijkheid zorgt. Gebruik dus geen twijfeltaal als je duidelijk je punt wilt maken.

3. Stop met sorry zeggen

Gebruik je het woordje ‘sorry’ vaak? Probeer dat niet meer te doen! Het ondermijnt namelijk je eigen kunnen en je maakt jezelf onnodig onbelangrijk. Waarom je daadkrachtiger over komt zonder ‘sorry’ lees je hier.

4. Leg niet altijd alles uit

Voorkom de neiging om je ‘nee’ altijd toe te willen lichten! Zoals; ‘Ik wil dit jaar de kerstborrel eigenlijk niet regelen, dat kost me teveel tijd en ik ben er misschien zelf niet bij’. Alle extra informatie die je geeft kan de ander juist gebruiken om je toch over te halen iets te doen wat je niet wilt. ‘Joh, vorig jaar deed je het zo goed. Als je op tijd begint ga je het makkelijk redden en dan maakt het ook niet uit of je er op de dag zelf bij bent’. Wil je je dus niet meer laten overhalen, houd dan je antwoord dan kort en krachtig. ‘Nee, ik organiseer de Kerstborrel niet’. Je bent niet altijd verantwoording schuldig!

Tip 5 tot en met 7

Naast de bovenstaande tips vind je er nog drie in het gratis e-book ‘Jouw 2019 in twaalf leuke veranderstappen’ die je als lezer van mijn nieuwsbrief in januari hebt ontvangen. Ik zet ze hieronder nog even kort voor je op een rijtje. Blader het e-book nog eens door voor de uitgebreide tekst:

  • Houd het bij jezelf, begin je zin met ‘ik’ en niet met ‘jij’. Dit voorkomt ook dat je ander (onbedoeld) beschuldigd en ruzie krijgt.
  • Geef concreet aan wat je wilt. Met een vage ‘ik heb het druk’ zal je weinig bijval krijgen.
  • Vraag het niet, zeg het. Met een vraag kom je namelijk minder krachtig over.

Wil je in 2020 ook een inspirerend kadootje voor op je werk ontvangen? Meld je dan nu alvast aan voor mijn gratis digitale inspiratiebrief!

En wil je meer zelfvertrouwen ontwikkelen en dit uitstralen? Dat kan!

Mooie (werk)dag,

Vond je dit een inspirerend artikel? Leer nog meer in deze workshop:

Vind je dit artikel interessant? Deel gerust!:

Email
Facebook
Twitter
LinkedIn