Hoe je juist door het nemen van kleine stappen grote doelen kunt bereiken

Heb jij goede voornemens voor 2017? Of zijn er misschien dingen op je werk of privé die je graag anders wilt? Vast wel! De vraag is alleen, hoe kun je er nu echt voor zorgen dat je je doelen gaat bereiken. Dat je echt iets gaat waarmaken wat je wilt zodat er structureel iets verandert. Het antwoord is makkelijk: door het nemen van kleine stapjes.

Nooit meer overwerken, drie keer in de week sporten, een boek schrijven… Dit zijn mooie maar ook grote doelen die je niet in één keer kunt behalen. Het helpt dan ook als je je doel verkleint door telkens kleine tussenstappen te nemen op weg naar het grote doel.

Kleine tussenstappen
Vraag jezelf dus telkens af welke eerst volgende stap je kunt nemen om je doel te bereiken; één keer in de week (op een vaste dag) op tijd naar huis, één keer in de week beginnen met sporten en daarnaast zoveel mogelijk op de fiets of lopend doen en achtergrond informatie verzamelen over een thema van het boek dat je wil schrijven. Dat zijn kleinere afgebakende doelen die meer realistischer en haalbaar zijn.

Motiverend en in korte tijd haalbaar
Het leuke aan het stellen van kleine, haalbare doelen is dat ze je motiveren om aan de slag te gaan. Het zijn geen onneembare acties meer die zo groot zijn dat je niet weet waar je moet beginnen. Je hebt juist een duidelijke behapbare actie. En doordat het een relatief kleine stap is om te nemen, niet de lift nemen maar de trap, heb je ook sneller je doel behaald. En dat stimuleert om door te gaan!

Je houdt het vol
Stap voor stap nieuwe gewoontes aanleren houd je vol. Het opeens compleet omgooien van je levensstijl niet. Je weet van te voren dat het heel lastig wordt om van bankzitter ineens naar drie keer in de week sporten te gaan. Door echter stap voor stap nieuwe gewoontes in je leven op te nemen gun je jezelf iedere keer de tijd om hier aan te wennen en het als nieuwe levensstijl op te nemen. Begin dus gerust met vaker de fiets te pakken. Het lijkt een kleine stap, maar je bent begonnen en je ervaart wat het je oplevert als je beweegt en buiten bent. Goed voor je zelfvertrouwen!

Vele kleine stappen…
Ik merk het telkens weer; als je regelmatig kleine wijzigingen in je leven doorvoert heeft dat een groot effect op het totaal. Je bent zo in staat om echt verandering aan te brengen. Mijn tip zo aan het einde van het jaar is dan ook: liever een kleine stap die je daadwerkelijk neemt, dan een grote stap die je je voorneemt… Op een sprankelend 2017!!!

Tips over het formuleren van je doelen vind je in dit artikel.

Aan het einde van deze workshop heb je voor jezelf jouw eerste kleine stap bepaald om dingen op je werk anders te doen. Meld je dus meteen aan voor een individuele coaching of workshop met je collega’s!

 

Mooie (werk)dag,

Vond je dit een inspirerend artikel? Leer nog meer in deze workshop:

Vind je dit artikel interessant? Deel gerust!:

Email
Facebook
Twitter
LinkedIn