Toe aan een goede dagplanning? Zo maak je er één!

Lukt het je vaak niet om de doelen die je jezelf hebt gesteld te halen? Grote kans dat je onderstaande tips voor het maken van een goede dagplanning nog niet (allemaal) toepast! Ze voorkomen dat je achter de feiten aan loopt en teveel bezig bent met brandjes blussen. Met een goede dagplanning kun je je juist focussen op zaken de echt belangrijk voor je zijn.

1.    Plan achteruit en bepaal je deelwerkzaamheden
Heb je een nieuwe klus te klaren, dan is het een handige tip om achteruit te plannen. Begin met het bepalen van resultaat en bepaal vervolgens welke stappen je nodig hebt om hier te komen. Zo weet je niet alleen welke deelwerkzaamheden je in moet plannen, maar ook wanneer je uiterlijk moet beginnen om op tijd klaar te zijn. Plan vervolgens alle (deel)stappen in je agenda in.

2. Wees royaal in je beschikbare tijd
Dingen duren vaak langer dan je denkt. Wees dus niet te zuinig met tijd inplannen. En dat is iets waar we als mens niet zo goed in zijn. We zijn met andere woorden vaak optimistische planners, wat zorgt voor een continue gevoel van tijdnood. Wen jezelf daarom aan om 1,5 maal de tijd te reserveren die je denkt nodig te hebben. Liever een klus die je in één keer goed afrond, dan er een paar keer snel en dus maar half, iets aan doen.

3. Doe werkzaamheden op het juiste moment
Je bent niet de hele dag door even alert en fit. Wees zo slim om hier bij het plannen van je werkzaamheden rekening mee te houden. Plan lastige klussen op momenten dat je veel energie hebt, laat de makkelijkere werkzaamheden over voor momenten dat je minder fris bent. Hiermee haal je veel meer rendement uit je dag. Neem dus eens de tijd om te achterhalen wat je eigen piek- en daluren zijn. Daarnaast kan het ook handig zijn om te kijken naar momenten waarop je veel en juist weinig wordt afgeleid. Ook al ben je maandag om 09.00 uur het meest fit, als je weet dat je op dat moment veel verstoringen hebt kun je beter geen lastige klus inplannen.

4. Nee, ad-hoc werkzaamheden hebben geen voorrang!
Het is o zo verleidelijk om een ad-hoc klus direct even op te pakken. Soms zijn ze nou eenmaal leuker dan je geplande werkzaamheden of ze geven je een excuus om een lastige taak voor even uit te stellen. Maar doe het niet. Plan deze klussen in voor een later moment. Maak af waarmee je bezig bent en realiseer je hoe lekker het is als je straks deze taak kunt afstrepen!

5. Ben zelf geen stoorzender
Heb je regelmatig vragen aan dezelfde persoon? Val die dan niet iedere keer lastig! Spreek liever een vast moment in de week af waarop je in één keer al je vragen kunt stellen. Bijkomend voordeel is dat je weet dat deze persoon dan echt even alle aandacht voor je heeft en niet ook nog tegelijke tijd een email aan het versturen is.

Kun je nog wel een paar praktische plan-tips gebruiken? Lees hier dan lekker verder!

Of wees nog slimmer en volg de workshop ‘Met (meer) plezier werken’. Zo maak je ook op je werk een fris nieuw begin met een voor jou goed werkende dagplanning.

Mooie (werk)dag,

Vond je dit een inspirerend artikel? Leer nog meer in deze workshop:

Vind je dit artikel interessant? Deel gerust!:

Email
Facebook
Twitter
LinkedIn