Wil je ook iedere dag tijd overhouden (voor leuke dingen)?

Echt, het is helemaal niet zo lastig om tijd over te houden! De ironie is alleen dat je nu dingen op een bepaalde manier doet omdat je denkt dat ze je tijd opleveren, terwijl ze in werkelijkheid alleen maar extra tijd kosten. Ik zal je laten zien dat je iedere dag veel tijd kunt winnen als je stopt met deze zogenaamde tijdbespaarders.

1e tijdsbesparing | Doe dingen na elkaar
Met je mobiel tegen je oor geklemd even die email versturen, tijdens een gesprek snel een dingetje wat je niet moet vergeten op een geeltje krabbelen… Je lijkt tijd te besparen als je twee dingen tegelijk doet. Ik ga je uit de droom helpen; dit is niet waar! Doordat onze hersenen niet goed tussen twee dezelfde taken kunnen schakelen, kost het iedere keer extra tijd om je van het ene op het andere te focussen. Luister je geconcentreerd, dan maak je veel makkelijker een typefout. Als je die probeert te herstellen hoor je niet meer wat de ander zegt. Enzovoorts. Doe je twee dingen tegelijk, dan kost je dat rond de 33% meer tijd en de kans op het maken van fouten vergroot je. Schrap multitasken dan ook als manier van werken. Handel liever eerste de ene taak af voordat je je met aandacht op de volgende richt.

2e tijdsbesparing | Val niet iedere keer mensen lastig
Je wilt verder, maar je hebt daarvoor informatie van een collega nodig. Je bent dan geneigd om meteen even binnen te lopen of te bellen, je antwoord te krijgen en lekker verder te werken. Klinkt efficiënt, toch? Uhh… nee! Je haalt jezelf namelijk iedere keer uit je concentratie door wat anders te gaan doen. Andersom geldt dat uiteraard ook. Je bent bezig en een collega komt wat vragen. Om te voorkomen dat je er later nog een keer iets mee moet sta je de interruptie toe. En zo word je uit je concentratie gehaald. Het kost je algauw een minuut of zeven tot tien voordat je weer volledig gefocust bent op de klus waarmee je bezig was. Het is dus efficiënter om alle vragen te verzamelen, een afspraak te prikken en in één keer alle vragen te stellen.

3e tijdsbesparing | Check je mail minder
Oh, wat zijn we toch nieuwsgierige wezens! Hoe vaker we onze mail even kunnen checken, hoe fijner we het vinden. Tja, als je tijd genoeg hebt is dit een manier om je dag vol te krijgen. Is jouw tijd iets waar je zuinig op wilt zijn, verdoe je tijd dan niet door ‘even’ door je mailbox te scrollen. Als je eigenlijk geen tijd hebt om met aandacht je nieuw binnengekomen mail te lezen, laat je mailbox op dat moment dan dicht. Wen jezelf daarentegen aan om op de momenten dat je je mail leest, ook echt wat met de mail te doen. Zo voorkom je dat je tig keer een zelfde bericht voorbij hebt zien komen voordat je het hebt afgehandeld.

En, wat ga jij vandaag doen met de tijd die je gaat overhouden?!

Meer eye-openers die je helpen om je dagen effectiever in te vullen? Ik zou het hartstikke leuk vinden om ze aan jou en je collega’s te vertellen! Mag ik binnenkort bij jullie langskomen voor een inspirerende workshop?!

Mooie (werk)dag,

Vond je dit een inspirerend artikel? Leer nog meer in deze workshop:

Vind je dit artikel interessant? Deel gerust!:

Email
Facebook
Twitter
LinkedIn