Betere complimenten geven en ontvangen

Je wilt iets aardigs zeggen. Alleen, hoe doe je dat zodat je positieve feedback ook echt goed over komt? En dan is er ook nog de andere kant; jij krijgt een compliment. Dat kan soms best ongemakkelijk aanvoelen. Ik vertel je hoe je betere complimenten kunt geven en hoe je meer open kunt staan voor positieve reacties zodat je hier ook echt van kunt genieten.

‘Van een goed compliment kan ik twee maanden leven’. Wij hebben allemaal erkenning en prikkels nodig van anderen, privé en zeker ook op het werk. Met jouw oprechte compliment maak je de ander gelukkig en geef je iemand een goed gevoel. En dat motiveert de ontvanger!

Vrouwen geven makkelijker complimenten. Mannen geven vaak een serieus oordeel als ze een compliment geven. De doelstelling is het hetzelfde; het geven van aandacht en waardering aan de ander. Positieve feedback geven geeft jezelf een goed gevoel en het zegt iets over jou als persoon. Omdat ik het geven en ontvangen van complementen in de praktijk helaas niet altijd goed zie gaan heb ik praktische tips voor je.

Hoe geef je een goed compliment?

Complimenten geven is lastiger dan je denkt. Een voorbeeld. ‘Wat heb je een leuk shirt aan’ is geen compliment voor de ander, wel een compliment naar de ontwerper van het shirt!  Wat je eigenlijk zeggen wilt is ‘Je ziet er leuk uit in dat shirt’. Voel je het verschil?

Er zijn dus een aantal spelregels die je compliment sterker maken:

Hoe kun je makkelijker omgaan met het krijgen van complimenten?

Krijg je rode vlekken, kom je spontaan niet meer uit je woorden of krijg je argwaan als je positieve feedback krijgt? Jammer hoor! Om de een of andere reden associëren we het krijgen van een compliment soms met iets negatiefs. We denken dat de ander aan het slijmen is. Of er moet wel een verborgen bedoeling achter zitten (‘de ander wil vast iets van me’). Zonde, want welgemeende complimentjes zijn eigenlijk heel goed voor je zelfvertrouwen.

De grote moeilijkheid van complimenten is dat we in andere vormen van communicatie gewend zijn overal antwoord op te geven. Het is lastig iets terug te zeggen wanneer je een positieve reactie krijgt. De eerstvolgende keer dat je een complimentje krijgt hoef je eigenlijk maar één ding te antwoorden. Een simpel ‘dankjewel’. Meer is niet nodig! Behalve dan dat je daarna even lekker mag genieten van het ontvangen compliment.

Oefenen

Mocht je willen oefenen in het geven van complimenten; je kunt er altijd eentje naar me mailen 😉

Mooie (werk)dag,

Vond je dit een inspirerend artikel? Leer nog meer in deze workshop:

Vind je dit artikel interessant? Deel gerust!:

Email
Facebook
Twitter
LinkedIn